Loading

Burgery z komosy, grochu i kiszonych ogórków

Burgery wegańskie można przygotować na milion sposobów. Moja propozycja to połączenie mega zdrowej komosy ryżowej, grochu, płatków żytnich i kiszonych ogórków oraz przypraw.

Burgery to wdzięczne danie, można podać je w bułce z warzywami  lub z ziemniakami pod każdą postacią.
Aby uzupełnić dietę w białko, żelazo, magnez oraz kwas foliowy, należy sięgać właśnie po quinoa (komosa ryżowa).

Detale

Co potrzeba?

  • ½ szklanki grochu łuskanego
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • papryka wędzona
  • tymianek

Kroki

  • 1Groch moczyć przez noc. Wodę odlać, groch zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Komosę przepłukać wodą na drobnym sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować ją na małym ogniu. Gdy wchłonie wodę zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 5 min. Ogórki potrzeć na wiórki.
  • 2Ugotowany, odsączony groch wymieszać w misce z komosą, płatkami i ogórkami. Masę doprawić do smaku: mielonym kminkiem, solą, pieprzem, tymiankiem. Odstawić masę na 10 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Z gotowanej masy uformować burgery, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiany kolor (ok. 25 min).
  • 3Ponieważ burgery są delikatne, należy poczekać aż wierzch dobrze się podpiecze i przełożyć na drugą stronę.
  • 4Smacznego!
X

Zapisz się do newslettera !

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Chrup, chrup. Uwielbiamy ciasteczka <3 na naszej stronie są używane pliki cookies :)