Loading

Czekoladowa Pavlova z kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową i świeżymi owocami

Czekoladowa Pavlova z kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową i świeżymi owocami

Beza jest jak kobieta. Kapryśna. Lekka. Obłędnie słodka. To właśnie kobieta – Anna Pawłowa – rosyjska primabalerina, była inspiracją do stworzenia deseru, który obiegł cały świat. Nie zrażajcie się, jeżeli za pierwszym razem nie będzie idealnie, gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Sama czekoladowa beza smakuje jak popularne kulki śniadaniowe. To już dobry początek, prawda?

 

Detale

Co potrzeba?

  • 2 białka
  • 100g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kroki

  • 1Dzień wcześniej zaczynamy przygotowywać krem. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i czekamy, aż się roztopi. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 2Przygotowywanie bezy zaczynamy od bardzo dokładnego oddzielenia białek od żółtek oraz odważenia reszty składników. Białka ze szczyptą soli najlepiej umieścić w metalowej misce (koniecznie suchej!) i zacząć ubijać, najpierw na wolnych obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier - łyżka po łyżce. Kiedy cały cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Na koniec dodajemy kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką.
  • 3Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej narysować okrąg o średnicy 20 cm i wypełnić go masą bezową.
  • 4Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, temperaturę od razu zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy przez około 60 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu, może popękać oraz opaść na środku. Po upieczeniu studzimy ją w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
  • 5Śmietanę przygotowaną dzień wcześniej miksujemy z łyżką cukru pudru do uzyskania kremu.
  • 6Wiśnie (mogą być mrożone) umieszczamy w garnku i podgrzewamy aż puszczą dużo soku. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier. Do gotujących się wiśni wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wcześniej rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wody. Podczas gotowania energicznie mieszamy do momentu, aż wiśnie zgęstnieją.
  • 7Na wystudzoną bezę przekładamy frużelinę wiśniową, kładziemy krem czekoladowy i dekorujemy świeżymi owocami.
  • 8Bezę podawać zaraz po przygotowaniu. Jest najsmaczniejsza chwilę po położeniu na nią kremu, zachowuje wtedy swoją chrupkość.
  • 9Smacznego!
  • Weganka

    Wygląda pysznie <3 niedługo przetestuje 🙂

X

Zapisz się do newslettera !

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Chrup, chrup. Uwielbiamy ciasteczka <3 na naszej stronie są używane pliki cookies :)